For børn

  Hent en børnepiece:


      


ÅBNINGSTIDER

Tårnet
Året og døgnet rundt.
Borde-bænke ved tårnet

Entré til tårnet: 5 kr.

Elevatoren
Lukket for sæson 2020
Åbner til april 2021

Kiosksæson 2020

Møllehjulet er åben i sommerhalvåret:
I påsken, helligedage og weekender maj-september.
Åben hver dag i skolernes sommerferie.
Kiosken er lukket i vinterhalvåret
- bortset særlige events annonceret på Facebook.

Ring om gruppebesøg, bestilling af aftensmad (take away) og særaftaler på tlf. 29999084.


Borde-bænke ved kiosken
og i det grønne område


 Toiletter
Kl. 7 – 22


***
Indmeldelse
i DKs højeste forening

 

For børn

Klar til én på opleveren 
- i Danmarks højeste luftlag

Hvad er højest i Danmark?
Broen over Storebælt er 254 meter høj. Men den er jo bygget af mennesker. Det højeste punkt skabt af naturen måler præcis 170,86 meter over havet. Det hedder Møllehøj og ligger tæt ved Ejer Bavnehøj. Så tæt, at det er én og samme top. Kig selv efter!

Sov tæt på stjernerne
På Møgelhøj kan du sove i to sheltere – tæt under himlens stjerner. Og du kan stege pølser over bål. Mens køerne græsser på skråningen. Højen gemmer på en historie om bjergfolket. De havde små røde huer. Om natten dansede de under højen.

Kender du en bavnehøj?
Bavn betyder en stabel brænde. I gamle dage tændte man bål på bavnehøje for at signalere: ”Pas på, fjenden kommer!” Alle raske mænd skulle melde sig til kongens hær. Det var længe før telefonen, SMS og Internettet blev opfundet. Sidste gang bavnen brændte på Ejer Bavnehøj var i 1807. Og så da prins Christian blev født i 2005!

Rigtig dansk bjergbestiger
Start med en sej hjemmeside: Bestigbjerge.dk. Vælg et bjerg. Find to koder på et grønt skilt gemt ved bjergets fod og top. Tast dit navn og koderne ind. Så får du automatisk højdemeter. Til sidst kommer du i Hall of Fame. Put din egen historie på Facebook. Eller en film på YouTube.

Ko malkes af en robot
På Møllehøj græsser ca. 190 jerseykøer – om sommeren. Måske finder du ko nr. 1651. Den bor på Ejer Møllegård og er 4 år gammel. Tre gange om dagen besøger koen en malkerobot. Den æder 46 kg græs, ensilage og kraftfoder. Hver dag giver den 17 liter mælk.

Hvorfor et tårn på Ejer Bavnehøj?
At rejse en genforeningssten på Ejer Bavnehøj var ikke nok for egnens mænd. De samlede ind til et tårn til minde om genforeningen. Tårnet blev bygget i 1924 og er 12,5 meter højt. Det har fire ben og triumfbuer. I klart vejr kan du fra toppen se helt til Samsø og til Lillebæltsbroen!

Kongen blev sur
Kong Christian 10. var glad for Ejer Bavnehøj. Sammen med dronningen besøgte han genforeningsstenen i 1921. Men kongen blev sur, da han senere så sig selv i bronze på tårnets top. Han sagde: ”Det ligner jo et tyrehoved af den slags, man finder over slagterbutikker!”

Hvad betyder genforeningen?
Under en blodig krig i 1864 mistede Danmark meget land til Tyskland. Grænsen kom helt op til Kolding og Ribe. Da 1. verdenskrig var slut, stemte folk sig til en ny grænse nær Flensborg. Det betød, at nogle folk blev danske i Tyskland. Andre blev tyske i Danmark. Sådan har det været siden 1920.

Danske børn i Tyskland
Omkring 50.000 danskere bor i dag i Tyskland. Børnene går i danske skoler. De leger med andre danskere. Og de snakker dansk. Men de snakker også tysk og har tyske venner. Hvert år i august er der folkemøde på Ejer Bavnehøj. Her hylder vi danskerne syd for grænsen, og vi fejrer genforeningen!

Klap heksen Ma Ram?
Der var engang en fæl heks i Ejer Bjerge ved navn Ma Ram. En stor drage var tæt ved at knuse Ovsted Kirke. Ma Ram huggede dragen i stumper og stykker med sin kraftige kost. Ellers var hun skyld i mange ulykker på gårdene i gamle dage. Måske er hun også skyld i mange ulykker på motorvejen i dag? Så hold dig gode venner med Ma Ram!

Spring op på Ejer Bavnehøj!
Tag din far og mor, eller din lærer med
Eller simpelthen dine venner

Bestil en guidet tur i Ejer Bjerge herDel siden:
Kiosken åbner til påske

Møllehjulet åbner igen i påsken 2021. Kioksen er åben i sommerhalvåret: Helligedage og weekender maj-september. Åben hver dag i skolernes sommerferie.
Kiosken er lukket i vinterhalvåret - bortset særlige events annonceret på Facebook.

Ring om gruppebesøg, bestilling af aftensmad (take away) og særaftaler på tlf. 29999084.

Læs mere

Ny bog - DANMARKS BJERGE

»Hvis Schweiz kan have en flåde, kan Danmark vel også have sine alper,« hævder bjergkongen af Danmark, norske Roger Pihl i en ny bog. Fem muligheder for at møde forfatteren.
Læs mere

Mod nye Bavnehøjder

Realdania støtter et forprojekt, der skal afdække højdepunktets potentiale som national attraktion, formidlings- og mødested med baggrund i stedets kulturhistorie, landskab og natur.
Læs mere - Se video (2:57)

Sheltere med udsigt

Overnat i det fri tættest ved stjernerne.To sheltere, borde-bænke, bålplads med grill og multtoilet, informationstavler.
Læs mere

National seværdighed

Ejer Bjerge er af Vejdirektoratet ophøjet til en national seværdighed. Berlingske skriver ligefrem om en bjergkæde. Nu må der skiltes med brune Johanneskors.
Læs mere - Se video (28:00)