Nyheder

      


ÅBNINGSTIDER

Tårnet
Året og døgnet rundt.
Borde-bænke ved tårnet

Entré til tårnet: 5 kr.

Elevatoren
Åben kl. 8 - 20
Tur/retur 20 kr.


Kiosksæson 2020
Møllehjulet åbnede i påsken. Nu er kiosken åben i weekender og på helligedage kl. 11-19 (søndag kl. 17)
Åben hver dag i sommerferien 25. juni - 2. august kl. 11-17 (fre. og lør. kl. 19)

Ring om gruppebesøg, bestilling af aftensmad (take away) og særaftaler på tlf. 29999084.

Borde-bænke ved kiosken
og i det grønne område


 Toiletter
Kl. 7 – 22


***
Indmeldelse
i DKs højeste forening

 

Nyheder01-03-2020 Fejring af Genforeningsjubilæet 2020


Fejring af Genforeningsjubilæet 2020

Statsminister Mette Frederiksen startede sin nytårstale med at sige: ”I år er det hundrede år siden, Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Nationen blev helet. Sønderjyderne kom hjem. Det skal vi fejre.

Dengang – i efterveerne af Første Verdenskrig – stod vores forfædre over for et afgørende valg. Skulle folket følge landet? Eller skulle landet følge folket? Danmark valgte det sidste. En folkeafstemning blev udskrevet. Danmark blev genforenet. På fredelig og demokratisk vis. Der er nu respekt og hjerterum for det tyske og danske mindretal på begge sider af grænsen. Genforeningen i 1920 fortæller meget om os danskere.”

Også Dronning Margrethe fremhævede Genforeningsjubilæet 2020 i sin nytårstale. Der er således lagt op til en national fejring i form af en lang række forskellige arrangementer. Læs mere på: www.genforeningen2020.dk

Derfor gi’r vi den også gas på Ejer Bavnehøj. Glæd dig til en blanding af foredrag med Simon Ankjærgaard i samarbejde med Kulturhuset Skanderborg 2. september kl. 19.30: TILMELDING

Fortællekoncert med Sigurd Barrett i samarbejde med Di Heslige Slønglers Klup 19. september kl. 11: TILMELDING

Stort korarrangement planlagt til 20. juni er UDSAT. Gratis korrangemenet med børn, flere voksenkor og alsang under åben himmel under mottoet 'sangen genforener' bliver gennemført, når Corona-krisen har lagt sig. Her håber vi, at mange vil møde op og synge med. Dato kommer senere.

Foranderlig genforeningshymne kommer trods Corona-krisen

Ideen er at omdanne tårnets fire buer til fire klingende rum på uforudsigelige tidspunkter i løbet af dagen. Besøgende, som står under tårnets buer, vil blive omsluttet af lyd i en stund. Tanken er, at den klingende iscenesættelse af tårnet giver anledning til forundring og eftertanke. Lydværket trækker tråde tilbage til vikingtiden, hvor bavnens funktion var at sende et signal. Værket bliver samtidigt en uendelig hymne til fejring af Genforeningen i 1920 og danner så at sige bro mellem fortid, nutid og fremtid.

Der er tale om en elektronisk lydinstallation i Genforeningstårnet. Lydinstallationen bliver skabt til at blive afspillet på et specieldesignet permanent højttaleranlæg integreret i tårnets fire buer. Musikken spiller på tilfældige tidspunkter i små frekvenser af 2-5 minutters varighed med ca. 1 times mellemrum styret af et computerprogram.

Værket udnytter den helt særlige akustik, som opleves under tårnets fire høje buer. Står man direkte under en af buerne, vil man være omgivet af efterklagen fra de omsluttende murer. Står man i midten lige under tårnets høje hvælving, vil lyden have en anderledes tør karakter. Træder man nogle skridt hen til en af de andre buer, vil man høre andre aspekter i musikken. Ved at bevæge sig mellem de fire buer vil den besøgende kunne skabe sin egen klanglige oplevelse af værket. Værket vil også kunne høres svagt på opholdsarealet omkring tårnet, på P-pladsen og ved kiosken – som tårnet der kalder. Selvfølgelig kun i dagtiden og under hensyntagen til stedets historie, naturen og de nærmeste naboer.

”Værket bliver ikke fastlagt på forhånd, men udfolder sig gradvis og forandres i forhold til årstiderne og vejrforholdene. Besøgende vil kunne opleve værkets tilstand og udvikling over kortere og længere tid. Musikken bygger på en række kompositoriske regler, der gør, at værket udvikler sig og forandrer sig over tid uden gentagelser,” fortæller komponist Wayne Siegel, der har designet det unikke værk til Ejer Bavnehøj. Han har været professor i elektronisk musik ved Det Jyske Musikkonservatorium.

Desuden bliver der arbejdet på en bog om samtlige 11 genforeningssten i Skanderborg Kommune skrevet af forfatter Roger Pihl. Bogen udgives af Ejer Bavnehøjs Venner i samarbejde med Skanderborg Kommune og Museum Skanderborg.

Læs mere om Genforeningstenen rejst i 1920 og Genforeningen i det hele taget.

FAKTA:

  • Komponist Wayne Siegel
  • Lydinstallationen er godkendt af Skanderborg Kommune, Slots- og Kulturstyrelsen og Fredningsnævnet.
  • Værket er støttet af blandt andet: Kulturarvspuljen Skanderborg Kommune, Per og Lise Aarsleffs Fond og Aarhus Stiftstidendes Fond.
  • Bogen om Genforeningssten er støttet af: Horsens Folkeblads Fond og Kulturring Østjylland.

Se Ugebladet Skanderborg 17.03.2020

Hør Marianne Purups podcast fra DR P1 04.02.2020


  Tilbage

Del siden: