Nyheder

Nyhedsarkiv


Danske vilde de være

06-12-2012

Hengemt og tilgroet på toppen findes en stor mindesten. Et vigtigt historisk monument, som nu skal frem i lyset. Det drejer sig om den markante bavtasten rejst i 1920 til minde om genforeningen af Nordslesvig med moderlandet. Stenen rummer en historie, som mange besøgende – især yngre generationer – ikke aner ret meget om.

Efter mange års grænsestrid og en blodig krig i 1864 mod Preussen og Østrig mistede vi hertugdømmerne Lauenburg, Slesvig og Holsten. Grænsen rykkede helt op til Kongeåen, og Danmark blev en tredjedel mindre.

Afslutningen af 1. verdenskrig førte til en folkeafstemning og nuværende grænse mod syd. I genforeningens lys rejste man ikke færre end 561 mindesten over det ganske land. Her er den 13 tons tunge sten fra Elling en af de mest markante sten, der dels minder om, at Nordslesvig igen blev dansk, og dels minder om de ca. 50.000 danskere, som i dag har hjemme i Sydslesvig.

Som følge af en anonym konkurrence, hvor der indkom ti forslag, fik stenen denne sigende inskription: HER ER JEG SAT SOM BAVTASTEN – DE SØNDERJYDER TIL ÆRE – DANSKE DE VAR, OG DANSKE DE BLEV – OG DANSKE VILDE DE VÆRE – 1920. Verset viste sig senere at være forfattet af lærer Frederik Sørensen, Bjødstrup Skole.

Afsløringen skete på en kold decemberdag 1920, hvor det i festtalen lød: "Det lyder som et eventyr, et sagn fra gamle dage, en røvet datter dybt begrædt er kommet frelst tilbage…Den voldsgrænse, der i 1864 sønderflængede det danske folkelegeme, er slettet."Del siden:
Sheltere med udsigt

Overnat i det fri tættest ved stjernerne.To sheltere, borde-bænke, bålplads med grill og multtoilet, informationstavler.
Læs mere

Mod nye Bavnehøjder

Realdania støtter et forprojekt, der skal afdække højdepunktets potentiale som national attraktion, formidlings- og mødested med baggrund i stedets kulturhistorie, landskab og natur.
Læs mere - Se video (2:57)