Nyheder

Nyhedsarkiv


Ejer Bjerge er døbt

19-06-2011

- Navne er vigtige, når man skal udbringe budskabet om steder, der er værd at besøge. Det nemmere at fortælle historier om et stort, smukt sammenhængende område, når det har ét navn. Derfor er Ejer Bjerge et rigtig godt navn. Det siger turistchef Marianne Purup fra Destination Skanderborg.

- I ældre litteratur bliver området blandt andet omtalt som: ”Ejer Plateau…Ejer Moræneryg…bakke-kam af randmoræne…Ejers brede banke…højdeplateau.” Men ingen af delene virker særlig mundret.

Betegnelsen Ejer Bjerge er ad naturlig vej gledet ind i sproget i nyere tid. Lokalbefolkningen siger det, turismen anvender det, og selv statsminister Lars Løkke Rasmussen tog ’bjerge’ i sin mund, da han talte til Folkemødet sidste år:

- Vi skal hæve os over dagligdagens genvordigheder og de flade marker. Komme op på bjerget – eller bakken – få vind i håret og skue ud over det danske land. Der er ingen tvivl om, at Ejer Moræneryg er Danmarks Himalaya.

For at højne bevidstheden om det unikke sammenhængende højdedrag omkring Ejer og Riis har den norske forfatter Roger Pihl i årevis anbefalet, at området burde have et navn. Ikke på bekostning af de kendte stednavne men som en slags fælles efternavn for 5-6 km2, der er mere end 140 meter over havet. Det forslag har byrådet i Skanderborg Kommune begejstret nikket til. Og siden har Kulturministeriets Stednavneudvalg konfirmeret Ejer Bjerge som et autoriseret stednavn.

Bjergdåben stod den 19. juni med festtaler, sang og musik.


Kloge ord fra bjergdåben

Borgmester Jørgen Gaarde:
- Som borgmester i Skanderborg gør det mig utrolig glad, når jeg kan se, at ting bliver til noget ved en form for fælles kraft – når der etableres samarbejder, hvor alle spiller en rolle, og hvor alle har en plads. Vi får utrolig meget for pengene – der er fornuft i at arbejde sammen.

- Adgangen til naturen og ikke mindst adgang til nyttige, dejlige og livsskabende udefaciliteter på et af de smukkeste steder i vore kommune – ja hvis ikke hele Danmark – er hermed en realitet.

Forfatter og ’fjeldkongen af Danmark’ Roger Pihl:
- Det startede som en spøg, da jeg for ni år siden ville lave en norsk parodi på gravalvorlige kaltreguider. Men de danske bjerge er for alvorlige til at spøges med og for humoristiske til at tages alvorlig.

- Ejer Bavnehøj er en sekundærtop til Møllehøj. Derfor foreslog jeg at bruge fællebetegnelsen Ejer Bjerge. Det kan blive et mærkevare. Når man vil bygge et fyrtårn, er det bedst at bygge det i højden. Det fik mig til at lancere idéen med, at bruge mælk fra køerne på Møllehøj til at lave Dansk højfjeldssmør. Bare smøret bliver dyrt nok, skal det nok får ben at gå på.

Sognepræst Benedikte Baggesgaard:
- Overalt i verden, i alle folkeslag og religioner, har mennesker til alle tider søgt mod de geografiske højder, når livet blev for stort for dem. Når de måtte påkalde sig højere magter i taknemmelig eller fortvivlelse. Eller søgte klarhed om livets mangfoldige gåder. Opad har man søgt – mod højdepunkter i landskabet – tættest muligt på himlen måtte man være, når man søgte audiens hos den almægtige - Herren over himmel og Jord.

Presseklip:
TV2 Østjylland + DR P4 + Horsens Folkeblad + Stiften og UgebladetDel siden:
Sheltere med udsigt

Overnat i det fri tættest ved stjernerne.To sheltere, borde-bænke, bålplads med grill og multtoilet, informationstavler.
Læs mere

Mod nye Bavnehøjder

Realdania støtter et forprojekt, der skal afdække højdepunktets potentiale som national attraktion, formidlings- og mødested med baggrund i stedets kulturhistorie, landskab og natur.
Læs mere - Se video (2:57)