Nyheder

Nyhedsarkiv


Svensk invasion i Ejer Bjerge

16-06-2011

Ejer Bjerge er godkendt som nyt navn for Danmarks højeste punkter. ’Bjergdåben’ holdes på søndag.

Det hele startede som en spøg. En norsk parodi om rapelling i danske bjerge, om at grave sig ned i tide og vigtigheden af base camp. Men sådan gik det ikke.

Et uskyldigt hæfte med titlen Guide til det danske høyfjellet – bind 1 på 32 sider blev i 2005 til kultbogen for norske og danske bjergvandrer Guide til Danmarks bjerge på hele 354 sider.

Nu bliver svenskerne også budt op til dansk bjergvandring. I sin nye bog Vandringsturer på JYLLANDkredser Roger Pihl om svensk kærlighed til vandrerruter. Fra Skagen i nord og Dybbøl i syd leder han på 160 sider svenskerne gennem naturskønne områder med højder, som strækker sig op mod himlen. Bind 2 i serien udkommer næste år og vil handle om vandring på Sjælland, Fyn og Møn. Mens bind 3 er reserveret til Bornholm i 2013.

For selv om Danmark er flad som en pandekage med en gennemsnitshøjde på 31 meter, er en pandekage alligevel ikke så flad, når du forstørrer den til 43.098 km2. Forfatter Roger Pihl fra Oslo har både besteget og beskrevet samtlige 184 registrerede toppe over 100 meter, og er sandsynligvis den første nordmand, der har gennemført denne klatrebedrift. For som han siger:

- Hvorfor skal ikke vi mennesker med højdeskræk kunne bestige bjerge uden at frygte for liv og lemmer? Her er Danmark et godt sted at starte. Især fordi danske højdepunkter byder på såvel naturoplevelser, unikke mindesmærker som mange gode historier på samme tid.

Falsk Ejer Bavnehøj

- Vær derfor forberedt på en invasion af svenskere, som vil vandre Danmark tyndt, advarer Roger Pihl.

- Og bliv ikke overrasket, når du nær en Volvo eller Saab ved frakørsel 54 på Østjyske Motorvej hører en herre sige til sin søn: ”Här min lille gosse – just precis här är den høgsta punkten i hela Danmark.” Mange udenlandske turister tager nemlig fejl af knolden ved Ejer Bavnehøj servicestation vest og den ægte vare et par kilometer længere fremme.

For at højne bevidstheden om det unikke sammenhængende højdedrag omkring landsbyen Ejer har Roger Pihl i årevis anbefalet, at området burde have et navn. Ikke på bekostning af de kendte stednavne men som en slags fælles efternavn. Det forslag har byrådet i Skanderborg Kommune begejstret nikket til. Og netop i tirsdags meddelte Kulturministeriets Stednavneudvalg, at navnet Ejer Bjerge er konfirmeret.

Ejer Bjerge døbes

Ejer Bjerge er et rigtig godt navn, siger turistchef Marianne Purup fra Destination Skanderborg:

- Navne er vigtige, når man skal udbringe budskabet om steder, der er værd at besøge. For det første passer Ejer Bjerge godt ind i konceptet BestigBjerge. For det andet er det nemmere at fortælle historier om et stort, smukt sammenhængende bjergområde, når det har ét navn – nemlig Ejer Bjerge.

Søndag den 19. juni kl. 12 er der såkaldt bjergdåb på Møllehøj. Under devisen ’lad de små bjerge komme til mig’ vil sognepræst Benedikte Baggesgaard blandt andre prominente gæster tale om bibelske bjerge med et glimt i øjet, mens Roger Pihl signerer sin bog.

Et spændende program med stafetløbet i Ejer Bjerge, musik ved Tebstrup All Stars og The Fireflies (kendt fra X-faktor), taler og fællessang foregår i tidsrummet kl. 9.30-15. Der er parkering ved Ejer Bavnehøj og gratis adgang.

Fakta:

Vandringsturer på JYLLAND er udgivet på Vildmarksbiblioteket og minder om Politikens TGT-serie.
Bogen er på 160 sider, kan købes for 149 kr. hos Destination Skanderborg og Ejer Bavnehøjs Venner.
Del siden:
Sheltere med udsigt

Overnat i det fri tættest ved stjernerne.To sheltere, borde-bænke, bålplads med grill og multtoilet, informationstavler.
Læs mere

Mod nye Bavnehøjder

Realdania støtter et forprojekt, der skal afdække højdepunktets potentiale som national attraktion, formidlings- og mødested med baggrund i stedets kulturhistorie, landskab og natur.
Læs mere - Se video (2:57)