Nyheder

Nyhedsarkiv


Musikken gjalder i Ejer Bjerge

19-06-2011

Når Ejer Bjerge døbes søndag den 19. juni bliver det med fuld musik og aktiviteter på ”The Three Summits” på stribe.

På Møllehøj byder Borgmester Jørgen Gaarde velkommen til officiel navngivning i kombination med indvielse af det optimerede ’Spor i landskabet’ i Ejer Bjerge’

To bjergeksperter sikrer, at det går ordentlig til. Tilbage i februar 2005 var det professor Henrik Breuning-Madsen, som borede for i højene og udråbte Møllehøj til Danmarks højeste punkt med sine 170,86 cm målt på det naturlige terræn. Nu vender professoren tilbage og fortæller om det unikke ved hele højdedraget omkring Ejer.

Nordmanden Roger Pihl – også kaldet fjeldkongen for sin beskrivelse af samtlige danske toppe over 100 meter – giver sit syn på dansk bjergdefinition. Begge de herrer har været en del af den genopblussede højdestrid, men efterhånden er der forsoning i luften.

Ud fra devisen ’ lad de små bjerge komme til mig’ tager sognepræst Benedikte Baggesgaard også del i den unikke ’bjergdåb’.

Uventet gravhøj på Møgelhøj

På nabobjerget Møgelhøj indvies to nye sheltere med såkaldt multtoilet, borde-bænke og informationstavler. Det er opført som er Grønt Partnerskab støttet af Naturstyrelsen, Folkeoplysningsudvalget i Skanderborg Kommune og Friluftsrådet.

Før man satte skovlen i Møgelhøj sagde Skanderborg Museum. ”Her er ingen fortidsminder – grav bare løs.” Men under anlæg af en sti stødte frivillige hjælpere på en sær masse sten og hidkaldte på ny Museet, der indgår i partnerskabet. Museumsinspektør og udgravningsleder Ejvind Hertz siger:

- Vi har påvist større dele af en gravhøj på Møgelhøj – måske er der stadig over halvdelen af gravhøjen tilbage. Ved en mindre arkæologisk undersøgelse er det fastslået, at det er en stenopbygget høj – nærmest en stor stenrøse. Hvorvidt dateringen skal sættes til stenalder eller ældre bronzealder er endnu ikke klart. Gravhøjen kan således stadig indeholde bevarede grave.

- Ved første øjekast så stenene ud til at være de yderste rester af en stensætning ved foden af en gravhøj, men den arkæologiske undersøgelse afslørede en tilsyneladende velbevaret større del af en gravhøj.

Der har gennem tid været gravet en del på Møgelhøj, da et sagn fortæller, at her engang har været nedgravet en skat. Derfor har arkæologerne hidtil antaget, at en gravhøj på stedet ville være total gennemrodet. Der kan den dag i dag ses tydelige spor efter skattegravningen i form af et stort krater på toppen af Møgelhøj.

Det spændende bliver, hvad gravhøjen betyder for den faktiske højde på Møgelhøj. Tilbage i 1875 blev den målt til 540 fod = 169,50 meter over havet, men det holder måske ikke længere.

Musikken gjalder

Arrangementer kombineres med en udsædvanlig musikalsk oplevelse.

Tebstrup All Stars er mødes en gang om ugen for at øve på blandt andet ’Gimme Shelter’ af Rolling Stones. Det sammensatte band tæller solisten Carsten Henze, Karsten ’Mons’ Olesen fra ’De Røde Gebisser’, Carl Aagaard tidligere spillet i ’The Powls’ og Lars Clausen, som er synonym med ’Mr. Jack and the Daniels’. Desuden indgår Morten Bitch på trommer, Søren Krause på keyboard, Ejvind Kock på guitar og Torben Andersen på guitar og vokal.

Finalen i jer Bavnehøjtårnet bliver med ingen ringere end the Fireflies. Efter succesen i X-factor udgav de deres debutalbum i efteråret og turnere nu landet rundt. Henriette Andersen på bare 18 år er fra Skanderborg

Der er fri entre til arrangementet der foregår fra kl. 11-15. Det er støttet af Kultursamvirket i Skanderborg.Del siden:
Sheltere med udsigt

Overnat i det fri tættest ved stjernerne.To sheltere, borde-bænke, bålplads med grill og multtoilet, informationstavler.
Læs mere

Mod nye Bavnehøjder

Realdania støtter et forprojekt, der skal afdække højdepunktets potentiale som national attraktion, formidlings- og mødested med baggrund i stedets kulturhistorie, landskab og natur.
Læs mere - Se video (2:57)