Sporet i Ejer Bjerge

En udfordrende vandretur på 1,5 km i kuperet terræn går fra Ejer Bavnehøj (170,35 moh) til Møllehøj (170,86 moh) via Møgelhøj (169,4 moh) tilbage til udgangshøjen. Hold øje med store brune stolper, som markerer ruten, og følg pilene. På toiletbygningen findes en gratis folder med kort udgivet af Spor i Landskabet.

På Møllehøj stod i gamle dage Ejer Mølle, der var en hollandsk vindmølle – en såkaldt ”jordstryger” med undermøllen delvist nedgravet i terrænet. Møllen havde ottekantet krop i træ og løgformet hat beklædt med spåner. Vingefanget var ca. 18 meter, og vingerne kunne vendes op mod vinden ved at ”krøje” eller dreje møllehatten. Møllen var sandsynligvis opført før 1838. Det indre gangtøj var udført i træ og bestod af to kværne og en skallesten. Ejer Møller kværnede korn til mel og foderstoffer for Ejer Møllegård og egnens gårde. Møllen brændte omkring 1917, og tilbage er kun den store møllesten.
Nabotoppen Møgelhøj er vokset til med grantræer, men mellem de to toppe er en enestående udsigt over det lavtliggende landskab med Gudenådalen i det fjerne. Man kan blandt andet se området ved herregårdene Urup og Julianelyst og landsbyen Elling. Sidst i 1700-tallet var de fleste gårde blevet selveje. Dyrkningsfællesskabet blev ophævet, og landsbyjorderne blev udskiftet. Men i Elling blev ni gårde liggende i landsbyen, og man kan fra Møgelhøj fornemme det flotte stjerneformede markmønster fra udskiftningen.