Bjergvandring i Ejer Bjerge

På Sporenes Dag 9. juni fortæller arkæolog Nanna Kirkeby om de faktiske fund under udgravningen på Møgelhøj i en højde af 169,50 meter.

Bjergvandringen starter kl. 14.00 og består desuden af en guidet tur på Sporet i Ejer Bjerge, hvor bestyrelsesmedlem Hans Bladt går foran. På Møllehøj fortæller landmand Holger Poulsen om sine 190 jerseykøer og moderne landbrug. Undervejs bliver der også fortalt om genforeningsstenens historie og betydning. Og der bliver mulighed for at diskutere udviklingsmuligheder på Ejer Bavnehøj, nu hvor restauranten er lukket. 

En kælling lod munden løbe
Pludseligt dukkede en masse sten op, da man gravede ud til sheltere og en sti på Møgelhøj i 2011.

– Det er godt nok ikke sten, jeg har samlet, sagde Møgelhøjs ejer Bendt Børgesen. Og det ligner heller ikke en stensamling fra min fars tid.

– Skulle vi lade som ingenting, eller hidkalde Skanderborg Museum, selv om de ud fra stikprøver allerede havde frikendt den markante høj for fortidsminder, tænkte Viggo Rasmussen der er formand for Ejer Bavnehøjs Venner og den gang havde fuld gang i et Grønt Partnerskab i Ejer Bjerge. Fra Nationalmuseets udgravning i 1895 lød det om Møgelhøj:

”Paa Toppen af denne nu med Graner bevoksede Bakke findes en kredsformig Jordvold med et udvendigt Tværmaal af 80′. Denne Vold er fremkommen ved en Gravning, som Mændene fra Elling for mange Aar siden “stiltiende” foretog for at finde en Skat. Efter 2 Dages Gravning forstyrrede en Kælling det hele ‘ved at lade Munden løbe’, og de fandt intet. Det er ikke sikkert, at der har været nogen Gravhøj.”

Af det kan man lære, at skattejagt bør forbeholdes drenge/mænd og foregå i al hemmelighed.

Man fandt da heller ingen skat i 2011, men arkæologer fra Skanderborg Museum og Moesgaard troppede op med murerske og børster. Professor Henrik Breuning-Madsen, som i 2005 degraderede Ejer Bavnehøj til en tredjeplads overgået af Møllehøj på 170,86 meter over vandspejlet i Horsens Fjord, dukkede også op.

Konklusionen var en stor stenrøse fra dolktiden ca. 2000 år før vor tidsregning.

Efter bjergvandringen er der mulighed for at købe kaffe, æblekage og is i kiosken.