Fejring af Genforenings­jubilæet 2020

Genforeningsfest søndag den 30. august

Ejer Bavnehøjs Venner inviterer til en hyggelig eftermiddag på Ejer Bavnehøj, hvor sang, musik og lyd er i fokus. Vi fejrer genforeningen med taler, musik, fællessang – og ikke mindst med den officielle indvielse af den nye genforeningshymne ’SIGNAL’ i tårnrummet på Ejer Bavnehøj.

Program i Gryden på Ejer Bavnehøj:
13:00 Velkomst v/ viceborgmester Frank W. Damgaard
13:10 Tale v/ forfatter, foredragsholder, journalist, fhv. TV-vært og sønderjyde Søren Ryge
13:40 Fællessang v/ forsanger Sara Germansen Tranberg og klaver Niels Jørgen Tranberg

Provst Jacob Køhn Andersen binder hele arrangementet sammen og fortæller historien om sangene.

Program ved tårnet på Ejer Bavnehøj:
14:30 Indvielse af SIGNAL v/ udvalgsformand Tage Nielsen og fortælling v/ komponist Wayne Siegel

Tilmelding er nødvendigt af hensyn til overholdelse af coronarestriktioner og afstandskrav! Tilmeld her.

Kiosken er åben hele dagen!

Tårnet har fået sin egen lyd

Fra Ejer Bavnehøjstårnets nye højtalere kan du nu blive omsluttet af det nye lydværk SIGNAL. Lyden strømmer ud af tårnets fire buer på uforudsigelige tidspunkter fra klokken 8 om morgenen og til klokken 20 om aftenen, og hver afspilning varer mellem tre og seks minutter. Står du direkte under en af tårnets fire høje buer, vil du opleve lyden anderledes, end hvis du står i midten lige under tårnets hvælving, for det nye lydværk udnytter den særlige akustik i tårnet. Der er derfor god grund til at glæde sig til denne helt særlige lydoplevelse, der som en uendelig hymne til fejringen af genforeningen i 1920 danner bro mellem fortid, nutid og fremtid – blandt andet ved at trække tråde tilbage til vikingetiden, hvor bavnens funktion var at sende et signal.

Testperiode og officiel indvielse
Sommeren igennem kan du høre SIGNAL i en testperiode. Vi er glade for, at tårnets gæster kan nyde lydoplevelsen hele sommeren. Samtidig vil vi bruge tiden at afklare eventuelle børnesygdomme og vi finjustere på lydens mange indstillinger, så den står skarpt og gennemtestet til den officielle indvielse 30. august.

Genforeningen på Ejer Bavnehøj
På Ejer Bavnehøj står en af Danmarks mest markante genforeningssten, som blev rejst i 1920, og her står også Genforeningstårnet, der blev rejst i 1924. I de seneste 100 år har Ejer Bavnehøj derfor haft en vigtig funktion som mødested og mindested for genforeningen. Af samme årsag er det helt naturligt, at vi i år fejrer 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.

Desuden bliver der arbejdet på en bog om samtlige 11 genforeningsmindemærker i Skanderborg Kommune skrevet af forfatter Roger Pihl. Bogen udkommer i midten af september måned og udgives af Ejer Bavnehøjs Venner i samarbejde med Skanderborg Kommune og Museum Skanderborg.

Læs mere om Genforeningstenen rejst i 1920 og Genforeningen i det hele taget.

FAKTA:

  • Komponist Wayne Siegel
  • Lydinstallationen er godkendt af Skanderborg Kommune, Slots- og Kulturstyrelsen og Fredningsnævnet.
  • Projektet er støttet af: Kulturarvspuljen Skanderborg Kommune, Inge og Asker Larsens Fond, Per og Lise Aarsleffs Fond og Aarhus Stiftstidendes Fond og Nordea-fonden.
  • Bogen om Genforeningssten er støttet af: Horsens Folkeblads Fond og Kulturring Østjylland.

Se og hør indslag i TV2 Østjylland 15.06.2020

Se Ugebladet Skanderborg 17.03.2020

Hør Marianne Purups podcast fra DR P1 04.02.2020