Fredag den 15. september flytter Genforeningsstenen. Det bliver startskuddet til en større helhedsplan på Ejer Bavnehøj. Første spadestik markeres med en open air fest:
Kl. 17.00 Pladsen åbner med salg af 8660-øl fra Skanderborg Bryghus, vin og vand. Kiosken er åben.
Kl. 18.00 Tale og første spadestik v/ Tage Nielsen, formand for Kultur- og Sundhedsudvalget i Skanderborg Kommune
Kl. 18.15 Sang v/ HOT-koret
Kl. 18.30 Live musik v/ Midnight Special
Kl. 18.45 Lækker Ungarsk Gullash i valnøddebrød og himmelsk panna cotta, leveret af Hotel Ry. Bestilling er nødvendigt – max. 200 personer i telt – NEMTILMELD senest 14. september.
Den tretten tons tunge Genforeningssten på Ejer Bavnehøj skal flyttes. Godt nok kun 20 meter, men det kræver hævet over enhver tvivl sin mand og kvinde. Fuldstændig som da stenen blev placeret i 1920. Fredningsnævnet og Skanderborg Kommune har nemlig godkendt, at stenen må flyttes til en mere værdig placering som led i en større helhedsplan på Ejer Bavnehøj.
Flytningen bliver en lille folkefest. Dem, der giver en hånd med, bliver belønnet med levende musik for fuld udblæsning og selvfølgelig en øl. For uden mad og drikke, duer helten som bekendt ikke. Nysgerrige tilskuere kan selvfølgelig købe både mad og drikke i lange baner på toppen.
Historisk set markerer mindestenen, at Nordslesvig blev genforenet med moderlandet. Efter afslutningen på første verdenskrig stemte sønderjyderne om den grænse til Tyskland, vi kender i dag. Det blev markeret med mindestene over det ganske land, hvor bavtastenen på Ejer Bavnehøj er en af landets største og mest kendte Genforeningssten.
Den 3 meter høje utilhuggede granitsten stammer fra Toftegård i landsbyen Elling. Stenen blev med møje og besvær slæbt op på højen. Øjenvidner beretter: ”De brugte en galge til at hejse stenen op med, så blokvognen kunne komme under. Det tog forfærdelig lang tid, for galgen sank i. Foran blokvognen havde de en hel masse jernbanesveller til at køre på. Efterhånden som de kom frem, tog de svellerne bagfra og lagde op foran. Der var 8 heste for blokvognen. Gårdene omkring skiftedes til at forsyne med heste. Selv da de kom op på vejen til Elling og videre sank blokvognen i. Vejen var jo smal, så de brugte svellerne hele vejen.”
Det var et hårdt slid, der varede flere dage. Omkring 100 af egnens beboere hjalp til. Da vejen det sidste stykke var for stejl, måtte man lægge planker ud på marken til at trække blokvognen på, og oven i købet gennemgrave et dige.
Her i september er det for øvrigt 100 år siden en folkelig bevægelse startede nutidig udvikling af Ejer Bavnehøj som et kulturelt mødested. På festpladsen bliver udsalg af en ny bog om manden, der satte fuld fokus på toppen med en stiftende generalforsamling af Ejer Bavnehøjselskabet 29. september 1917: overlærer og organist Harald Viggo Johansen.
Arrangementet er en del af Kulturaften 2017 og er støttet af Kulturpuljen i Skanderborg Kommune samt Hylke, Ovsted og Tåning Menighedsråd.