”Der var sol, der var sang, og der var masser af god stemning, da op mod 800 i går nød sensommeren til det traditionelle folkemøde på Ejer Bavnehøj,” skrev Horsens Folkeblad dagen derpå. Måske var der lidt færre, men stemningen kunne ikke blive højere til årets folkemøde søndag den 25. august.
Borgmester Jørgen Gaarde åbnede folkemødet. I sin velkomsttale udtrykte han stolthed over, at det gennem 29 år var lykkedes at tiltrække en lang række fremtrædende ministre – og i år selveste statsminister Helle Thorning-Schmidt.
”Det vidner om, at vi har en god og sund demokratisk tradition, hvor det at komme ud i landet og være sammen med og opleve almindelige mennesker er noget, som vores landspolitikere tager sig tid til at prioritere,” sagde borgmesteren.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt var fuld af begejstring, da hun blev klappet op på talerstolen: ”Dejligt, I er kommet så mange. Skønt sted her på toppen af Danmark.”
Hun talte blandt andet om grænselandet mellem Danmark og Tyskland. Et område, hvor mennesker lever side om side, selvom de kan have rod i et andet land.
”Når det kan lade sig gøre at bo i Tyskland med danske rødder, kan man også bo og fungere i Danmark med tyrkiske rødder. Som en helhjertet dansker,” lød det fra statsministeren. En fredelig sameksistens er mulig i grænselandet. Det burde også være sådan i hele landet. Så længe der er menneskelig vilje, fastslog Helle Thorning-Schmidt, der også slog et slag for forandringsvilligheden.
”Forandringer er nødvendige for at bevare vores trygge Danmark. Det betyder, at der træffes beslutninger, der ikke altid er populære, men intet kan bevares, hvis vi ikke har modet til at forandre, ” lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Traditionen tro var der også en taler fra det danske mindretal syd for grænsen. I år var det Anke Spoorendonk, der er justits-, kultur- og europaminister i delstaten Slesvig-Holsten. Hun sagde:
”Det centrale budskab er, at mindretalsrettigheder er menneskerettigheder, og at det for de nationale mindretal er af eksistentiel betydning at opleve kulturelt og sprogligt ligeværd, hvor de lever.”
Publikum tog rigtig godt imod solist John Kjøller fra vokalgruppen Basix. Underholdningen bestod også af to kompetente kor. Først det lokale HOT-kor under ledelse af Lene Gudnason og dernæst Helligåndskirkens Kor fra Flensborg under ledelse af Stephan Krüger, som sang en flot buket fra den danske sangskat.
Gymnastik på højt plan leveret af Mumieholdet blev modtaget med stor jubel. Og der blev klappet taktfast til festklædte folkedansere fra Skanderborg og Slesvig.
For første gang deltog Hylke, Ovsted og Tåning Menighedsråd også i Folkemødet. I et telt, hvor der var skiltet med ’Kirken på Toppen’ kunne man trække kloge citater fra biblen, filosoffer og kendte forfattere.
”Kirken er for folket, og da folket er her i dag, er vi også. Folket kan noget, som kirken ikke kan, nemlig få statsministeren hertil,” sagde vor præst Benedikte Baggesgaard.