Statsministeren opsøger Folkemødet

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt taler på årets Folkemøde på Ejer Bavnehøj. Folkemødet går i luften søndag 25. august kl. 14.00 med en blanding af taler, sang, musik og underholdning.

”Jeg glæder mig til at byde statsminister Helle Thorning-Schmidt velkommen på toppen af Danmark. Her får hun lejlighed til at stifte bekendtskab med Folkemødet som en flot og folkelig tradition båret af lokale ildsjæle,” siger borgmester Jørgen Gaarde.

Helle Thorning-Schmidt bliver således den sjette i rækken af statsministre, der taler ved Folkemøderne, siden de fik en renæssance i 1984. Samtlige statsministre siden Anker Jørgensens tid har talt på toppen.

”For selve arrangementet betyder det meget, at det opnår denne anerkendelse fra vore statsministre og skiftende ministre. Det er til glæde for hele Skanderborg Kommune. I centrum for folkemødet er Genforeningstårnet som symbol på båndene til det danske mindretal syd for grænsen. Nutidshistorien om Genforeningstårnet og Ejer Bavnehøj er også historien om en lokal indsats for et fællesskab, som flytter bjerge,” fastslår borgmesteren.

På talerstolen kommer også en kendt personlighed for Sydslesvig – nemlig viceministerpræsident Anke Spoorendonk fra Landdagen i Kiel. Siden 2012 har hun været Slesvig-Holstens justits-, kultur- og europaminister og viceministerpræsident. Musikken til årets Folkemøde bliver leveret af Hjemmeværnets Musikkorps fra Aarhus. Det lokale HOT-koret synger under ledelse af Lene Gudnason sammen med Helligåndskirkens Kor fra Flensborg. Og som solist optræder John Kjøller kendt fra vokalgruppen Basix. Programmet byder også på gymnastik på højt plan ved Mumieholdet fra Vejle. Og traditionen tro bliver der folkedans fra Skanderborg og Slesvig.

“Folkemødet har en lang tradition, der bygger på historien, men er et nutidigt fællesskab, hvor lokale og tilrejsende – også fra Sydslesvig – mødes for at høre aktuelle taler og dele kulturoplevelser. Bagved ligger et frugtbart samarbejde mellem Ejer Bavnehøjs Venner, Kommunen, Grænseforeningen og fra i år menighedsrådene i Ovsted, Tåning og Hylke. Det er en fornøjelse, at talere såvel som optrædende så beredvilligt stiller op,” siger formanden for folkemødekomiteen Anna Margrethe Andersen.

Folkemødet er i år støttet af Kultursamvirket Skanderborg, Grænseforeningen, Jorcks Fond, Brebølfonden samt menighedsrådene i Hylke, Ovsted og Tåning.

Kiosken er åben hele søndag og byder på:

  • Kaffe, the, sodavand, kildevand og øl
  • Gammeldags isvafler med iskugler og hjemmelavet guf
  • Belgiske vafler med iskugler
  • Kage og æblekage
  • Hjemmelavede burgere med kamsteg, rødkål og syltede agurker